6 Eylül 2015 Pazar

Juicing (Sebze-Meyve Suyu) Nedir, Ne Değildir? #1

Heves ettiğim günden beri bana sürekli motivasyon katıp, farklı bir bakış açısı edinmemi sağlayan Juicing akımına blogumda yer vermesem olmazdı.

Konuya direkt girmem gerekirse, benim Juicing ile tanışmam biraz dolaylı yoldan oldu diyebilirim. Sebze sularına çok önceden okuduğum Alkali Diyet kitabından biraz haşır neşir olmakla beraber, açıkçası ne kadar önemli olduğuna dair pek bilgi sahibi değildim. Birkaç ay önce çiğ beslenmenin vücuttaki etkilerine olan merakımdan ötürü kaynak arayışındayken, Victoria Boutenko'nun "Yaşam için Yeşil" kitabını okumamla yeşil içecekleri biraz daha araştırmaya karar verdim. Kitapta juice'dan ziyade salt yeşillik ve "smoothieler" üzerinde durulsa da, (ikisinin farkına birazdan değineceğim) insan üzerindeki etkiler ve referanslar o kadar etkileyiciydi ki kayıtsız kalmak mümkün değildi.

Bir de üstüne Cenk Kıral'ın "Juicing ile Gelen Sağlık" kitabıyla birlikte internetten ve sosyal ağlardan okuduklarım da eklenince beklenen son kaçınılmaz oldu.

Juice Nedir?
Türkçe'de tam olarak bir karşılığı olmayan juice'u en temel haliyle ağırlıklı olarak sebze ve meyvelerden elde edilen öz su olarak tanımlayabiliriz. Bu karışımlar belli bir düzene oturtulduğu takdirde sizi hastalıklardan koruyor, kilo vermenize yardımcı oluyor ve yediğiniz "çöp besinlerin" kötü etkilerini azaltıyor. Vücut, posasından arındırılmış bu suyu sindirmekle uğraşmadığı için içerikteki tüm vitamin, mineral, enzim ve fitokimyasallar direkt olarak kana karışıyor ve hücreler yenileniyor.

Neden Juicing? Sebzeleri Direkt Olarak Yemek Daha İyi Değil mi?
Pek sayılmaz. Juicing'i beslenme düzenime dahil ettiğimden beri çevremdeki herkesten "Sebzeyi direkt yeyip posasını almak yerine niye suyunu içiyorsun?" gibi yorumlar alıyorum. En basit tabirle anlatmak gerekirse, günde 3-4 kg sebze yemek biraz zordur, yeseniz bile mideniz bir süre sonra almamaya, isyan etmeye başlar. Ancak aynı sebzeleri günce 4-5 bardak juice içerek gayet rahat tüketebilirsiniz. Üstelik az miktarda meyve ile tatlandırarak hiç zorlanmadan!

En önemlisi: Sebzeleri direkt yediğimiz zaman içerdikleri lifler sindirim sürecini aktif ettiğinden dolayı içeriklerindeki vitamin ve minerallerin sadece  % 20 ila % 30'undan faydalanabiliyoruz. Oysa hazırladığımız juice'u sabah aç karnına tükettiğimizde bu oran % 90'a kadar çıkabiliyor!

Yani sebzelerin içeriğindeki güzelliklerden max. oranda faydalanmış oluyoruz.


Juicing'in Faydaları:
  • Vücudu onarıp, iyileştiriyor.
  • Kilo vermeye yardımcı oluyor.
  • Enerjide ciddi bir artış sağlıyor.
  • Vücudun ph seviyesini arttırıp, ALKALİ hale getiriyor. 
  • Tansiyon, şeker, insülin direnci, alerji, migren, sindirim istemi ve obezite gibi pek çok hastalığa şifa oluyor/şifa bulmaya yardımcı oluyor.
  • Tatlı isteğini azaltıyor.
  • Kilo verme sürecine destek oluyor.
Ve daha pek çok şey.

Önemli bir detay: Hala "Yok ben sebze suyu almayayım, kendilerini çiğ ve direkt olarak bol bol yiyorum nasılsa" diyorsanız bu bilgiyi okumadan geçmeyin. Çiğ ve direkt olarak tükettiğiniz sebzelerden de max faydayı alabilmek için kremamsı bir kıvama gelene dek çiğnemek zorundasınız. Bunu da ilgilenenler için detaylıca açıklayayım:

Bitkilerin temel bileşeni olan selüloz, gezegendeki en güçlü moleküler yapılardan birine sahiptir. Bildiğimiz gibi yeşillikler, diğer gıdalardan çok daha değerli besin maddeleri içerirler fakat bu besinler, bitkinin hayatta kalmasını kolaylaştırmak adına bitkilerin hücrelerinde depolanmıştır. Hücre içindeki bu değerli maddeleri çıkartabilmek için hücre duvarlarının kırılması gerekir; fakat bu hücreleri parçalamak tahmininizden de zordur. Tam bu sebeple yeşillikleri tamamen çiğnemeden yemek besinsel ihtiyaçlarımızı maalesef KARŞILAMAZ.  


Smoothie ve Juice Arasındaki Farklar

Smoothie                                                                               
-Blender ile elde edilir.                               
-Lif ve su barındırır.                                    
-İçeriğindeki liften ötürü sindirim sistemine katkı sağlar

Juice
-Juicer yani en bilinen adıyla Katı Meyve Sıkacağı ile elde edilir.
-Lif barındırmaz.
-Lif barındırmadığı için içeriğindeki tüm faydalı vitamin ve mineraller direkt kana geçer.
Ne Zaman İçilmeli?
En makbulu SABAH aç karnına ve gün içinde aç karnına içmek. Bu sayede içerisindeki vitamin ve mineralerden max oranda faydalanabiliyorsunuz. Ancak yemek yerken bile sebze suyu içerek yediklerinizin asidik etkisini azaltabileceğinizi unutmayın. 
Sözün özü: Yeter ki için:)

Benim favori Green Juice'ma gelirsek...
  • Bir avuç dolusu roka
  • 1-2 avuç maydanoz
  • 2-3 adet salatalık
  • 1 adet limon (kabukları soyulmuş)
  • 1 adet elma (Bunu her zaman eklemiyorum, ekliyorsam da organik değilse pestisit ve diğer tarım ilaçlarının etkilerinden arındırmak için kabuklarını soyuyorum.)
  • Çok az zeytinyağı (A,D,E,K vitaminlerinin yağda çözüldüğünü unutmamak gerek)
  • 2-3 cm kabukları soyulmuş taze zencefil

Tadı benim için çok güzel. Hafif ekşi (limonu basın basabildiğiniz kadar=D) ama asla içilemeyecek gibi değil. Özellikle 7 saat buzdolabında da bekleyince serin serin pek bir güzel gidiyor. (Tabii en iyisi bekletmeden içmek) Bu şekilde tadı hoşunuza gitmez ise elma miktarını arttırabilirsiniz. Ancak unutmayın, en ideal karışım % 80 meyve, % 20 meyve şeklinde olmalı.

Juicing ile ilgili detaylı postlar gelmeye devam edecek. Şimdilik görüşmek üzere, sağlıkla kalın!
Tuğçe

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder